|
Recept na Radňovský domácí uzený
|
|
|
| |
Postup přípravy:Svaříme lák a necháme zchladnout. Vychlazený vepřový bůček (kousky asi tak 1,2kg) důkladně vymyjeme ve studené vodě. Maso naskládáme do neoprýskaného hrnce, zalijeme studeným lákem, zatížíme aby ani kousek nekoukal z vody a dáme na minimálně 7 (lépe 8-10)dní do chladu odležet (teplota nesmí být vyšší než + 5st. - velmi citlivý na vyšší teplotu je bůček s kostí !!!) - když ho po čtyřech dnech přeložíme, tím lépe. Když maso po sedmi dnech nařízneme, nemá být na řezu šedivé ale pěkně růžové - já nakládám na 9 až 10 dní - voda se během naložení nesmí zakalit a nesmí být cítit . ( I když se maso snažíme zachránit výměnou láku bývá většinou už pozdě). Před uzením maso prohřejeme 20 minut v horké vodě (to je ta co začíná na plotně šumět) , osušíme a rychle pověsíme do vyhřáté udírny, aby nevychladlo. První hodinu udíme při teplotě asi 90 st. a potom tak, aby z masa nekapalo mastné - celkem 8 - 10 hodin. Udíme zásadně tvrdým dřevem - buk, olše, višeň, (teorií je mnoho - jedna lepší než druhá) já udím břízou jako můj děda.
|
Pokud chcete mít na svém webu odkaz na recept Radňovský domácí uzený, zkopírujte si následující kód:
| |
|
<a href="http://www.varimerecepty.cz/radnovsky-domaci-uzeny">Recept: Radňovský domácí uzený</a>
|
| |
| | |
Přidejte příspěvek do diskuse k receptu Radňovský domácí uzený:
|