| Rybář | Omalovánky | DWN.cz | Formuláře ZDARMA | Formuláře na PC | FormOffice | Pletení | Počítej Kalorie | Zbrojní průkaz | Recepty doma | Snadné hubnutí | Domácí účto | Email šablony | EET Účtenky | Hromadné emaily |
|
| ||||||||
Radňovský domácí uzený | ||||||||
| ||||||||
Ingredience: 5 l vody | ||||||||
Popis: Svaříme lák a necháme zchladnout. Vychlazený vepřový bůček (kousky asi tak 1,2kg) důkladně vymyjeme ve studené vodě. Maso naskládáme do neoprýskaného hrnce, zalijeme studeným lákem, zatížíme aby ani kousek nekoukal z vody a dáme na minimálně 7 (lépe 8-10)dní do chladu odležet (teplota nesmí být vyšší než + 5st. - velmi citlivý na vyšší teplotu je bůček s kostí !!!) - když ho po čtyřech dnech přeložíme, tím lépe. Když maso po sedmi dnech nařízneme, nemá být na řezu šedivé ale pěkně růžové - já nakládám na 9 až 10 dní - voda se během naložení nesmí zakalit a nesmí být cítit . ( I když se maso snažíme zachránit výměnou láku bývá většinou už pozdě). Před uzením maso prohřejeme 20 minut v horké vodě (to je ta co začíná na plotně šumět) , osušíme a rychle pověsíme do vyhřáté udírny, aby nevychladlo. První hodinu udíme při teplotě asi 90 st. a potom tak, aby z masa nekapalo mastné - celkem 8 - 10 hodin. Udíme zásadně tvrdým dřevem - buk, olše, višeň, (teorií je mnoho - jedna lepší než druhá) já udím břízou jako můj děda. |