1 kg vepřového masa (kýta,plecko)
200 g kořenové zeleniny (mrkev,petržel,celer)
2 lžíce másla
2 lžíce oleje
2 cibule
sklenka bílého vína
5 dl kysané smetany
2 lžíce hladké mouky
šťáva a kůra z citrónu
3 kuličky pepře
3 kuličky nového koření
2 bobkové listy
špetka tymiánu
sůl
Hodnoceni: (kliknutím ohodnotíte recept)
Postup přípravy:
Drobně nakrájenou cibuli zpěníme na oleji, přidáme na plátky nakrájenou kořenovou zeleninu, máslo, všechno koření, kousek citrónové kůry (omyté) a osmahneme. Osolené maso potom vložíme na tento základ. Zalijeme vínem a podlijeme trochou horké vody. Měkké maso vyndáme. Vysmahlou zeleninu zalijeme smetanou do které jsme rozkvedlali mouku. Dochutíme citrónovou šťávou a povaříme. Hotovou omáčku propasírujeme přes hrubší cedník, maso nakrájíme na porce, dáme ještě prohřát do omáčky. Podáváme s českým houskovým knedlíkem.