500 g mouky (250 g hladké a 250 g polohrubé)
250 g majolky (zvláční těsto)
3 lžíce krupicového cukru
1 vejce
30 g droždí
150 ml vlažného mléka
špetku soli
vajíčko na potření koláče
žmolenka:
20 g krupicového cukru
200 g hrubé mouky
120 g másla
2 lžíce skořicového cukru
Hodnoceni: (kliknutím ohodnotíte recept)
Postup přípravy:
smíchat mouku, cukr, majolku a vejce. Přidáme vzešlé droždí a vypracujeme těsto. Necháme kynout přikryté 45 minut.
Utvoříme dva kulaté koláče. Položíme na plech a necháme ještě deset minut kynout.
Žmolenka: hrubou mouku, cukr, máslo nakrájené na kousky zpracueme ručně na drobečky – žmolenku. Povrch koláčů potřeme vejcem, posypeme žmolenkou, příp. skořicovým cukrem a pečeme asi dvacet minut při 180 stupních.
Do kastrolu vlijeme mléko (dvě lžíce si nechte stranou). Vsypte moučkový a vanilkový cukr a máslo nakrájené na kousky. Za stálého míchání rozpusťte.
Ve dvou lžících mléka rozmíchejte škrob a vlijte ho k horkému mléku. Stále míchejte a nechte jednou přejít varem, až krém zhoustne. Kastrol sejměte z ohně a krém dejte vychladnout.
Smetanu ušlehejte do pevna a pak ji opatrně vetřete do krému.
Koláče nechte trochu vychladnout, pak je rozřízněte a naplňte krémem.