150 g hladké mouky
90 g margarínu
50 g moučkového cukru
1 žloutek
nastrouhaná kůra z chemicky neošetřeného citronu
tuk na vymazání formy
Pařížská šlehačka:
0,5 l smetany ke šlehání
1 lžíce kakaa
2 lžíce krystalového cukru
2 banány
50 g čokolády
Hodnoceni: (kliknutím ohodnotíte recept)
Postup přípravy:
Prosátou mouku, margarín, moučkový cukr, trochu nastrouhané citronové kůry a žloutek zpracujeme v těsto, které necháme na chladném místě hodinu odležet. Potom je na pomoučeném vále vyválíme na placku tvaru dortové formy asi 3 mm silnou. Pomocí válečku ji přeneseme do vymazané a hrubou moukou vysypané dortové formy, vytvarujeme ji tak, aby měla vyšší okraje a dáme péci. Vychladlý koláč potřeme polovinou pařížské šlehačky, kterou poklademe kolečky banánů a přikryjeme je druhou polovinou šlehačky. Povrh uhladíme nožem, posypeme strouhanou čokoládou a dáme do chladničky ztuhnout. Před podáváním moučník rozkrájíme ostrým a tenkým nožem na dílky.
Příprava pařížské šlehačky: Večer vymícháme smetanu s kakaem a cukrem a krátce povaříme (1 - 2 minuty). Po vychladnutí dáme do ledničky a druhý den ušleháme.