1 plechovka -400g červených fazolí
1 plechovka - 400g velkých bílých fazolí
1 plechovka - 100g žampionů
1 větší cibule
6 stroužku česneku
1 pórek
50 g bílé slaniny
1 červená kapie
1 zelená kapie
200g zakysaná smetana
Hodnoceni: (kliknutím ohodnotíte recept)
Postup přípravy:
Na trošce oleje osmahneme nadrobno nakrájenou slaninu. Až pustí tuk tak na ní lehce osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli a na plátky nakrájený česnek. Když začne cibule červenat, přidáme kapii nakrájenou na větší kousky a necháme ji osmahnout asi 3 minuty. Pak to zalijeme nálevem z fazolí a případně také ze žampiónu, přidáme do toho nakrájený pórek a dusíme asi 10 minut. Ke konci přidáme žampiony. Až kapie změkne, vypneme sporák a do směsi zamícháme zakysanou smetanu.
Servírujeme do hlubších misek, pro okrasu můžeme posypat sekanou petrželovou natí, zelenou cibulkou nebo nadrobno nakrájeným zeleným pórkem. Nejlepší přílohou je čerstvý chléb a červené víno.
Do směsi je možno přidat také nějakou uzeninu, velmi vhodné je trampské cigáro. Podle chuti je možno během dušení přidat kečup a sojovou omáčku. Solit není třeba vůbec nebo jen velmi málo. Pikantní fazole uděláme mletým chilli nebo chilli omáčkou.