600 g kýty z divočáka
100 g angl. slaniny
60 g sádla
100 g cibule
1 citrón
200 g kořenové zeleniy (mrkev, celer, petržel)
několik zrnek celého pepře a nového koření
3 bobkové listy
špetka tymiánu
1 dl červeného vína
sůl
0,75l bílého vína
2,5 dl šípkové marmelády
Hodnoceni: (kliknutím ohodnotíte recept)
Postup přípravy:
Kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme nebo nastrouháme. Nastrouháme citrónovou kůru. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka. Zeleninu i s kořením povaříme v bílém víně asi 15 minut,poté necháme nálev zchladnout.
Kýtu očistíme a protáhneme angl. slaninou a přelejeme nálevem který jsme nechali vychladit( necháme uležet v lednici alespoň 4 dny). Zeleninu i s kořením osmažíme na sádle dorůžova. Na osmaženou zeleninu vložíme maso přelejeme nálevem a dáme péci(1,5-2 hodiny).Když je maso měkké tak jej vyndáme a zeleninu i s kořením rozmixujeme,dle potřeby můžeme omáčku přihustit světlou jíškou. Nakonec přidáme šípkovou marmeládu a povaříme ještě asi 5 minut. Dle chuti přisolíme a přisladíme. Podáváme s houskovým knedlíkem.
Dobrou chuť.