na 2,5 litru guláše
1kg hovězího masa na guláš (kližka)
2 cibule
sladká i pálivá paprika
sůl
pepř
3 malé protlaky
kmín
masox (2 kostky)
hladká mouka
majoránka
česnek- 6 stroužků
sádlo,(olej)
Hodnoceni: (kliknutím ohodnotíte recept)
Postup přípravy:
Na sádle nebo oleji osmažíme cibulku, přidáme 3 kávové lžičky sl. a
1/2 pál.papriky, kterou necháme zpěnit. Přidáme na kostičky oso-
lené a opepřené maso. Na prudko orestujeme. Až maso zapustí pórky,
podlijeme vodou a přidáme masox,kmín a protlak.Necháme dusit do
poloměkka a podléváme vodou či vývarem z kostí.Až je maso polo-
měkké, necháme vývar vydusit na tuk a zaprášíme 3 polévkovými
lžícemi mouky.Minutku zasmažíme.Za stálého míchání zalejeme 2l vřelé
vody a přidáme česnek a majoránku. Necháme povařit až vystoupí tuk
napovrch.
Můžeme okamžitě podávat s knedlikem nebo chlebem,pro ozdobu
použijeme kolečka cibule.Je ale lepší jej nechat odležet do rána,
kdy vyjmeme maso a guláš zcedíme jemným cezanem.