|
Recept na Valašský frgál
|
|
|
| |
Postup přípravy:Z droždí, trochy cukru, mléka a mouky připravím kvásek. Utřeme olej a sádlo se zbylým cukrem a žloutky. Přidáme k tomu vykynutý kvásek a ostatní suroviny a necháme vykynout cca 2-3 hodiny. Po vykynutí rozdělíme na 4 díly ( každý váží 250g). Každý díl rozválíme přímo na vymazaném plechu do průměru cca 35 cm a vykrojíme kruh. Okraje frgálu se snažíme nechat trochu vyšší, aby nevytékala náplň a potřeme je vajíčkem. Na těsto se může dát náplň tvarohová, maková, ze sušených hrušek, nebo třeba pouze borůvky.
U nás je nejoblíbenější tvarohová: na jeden frgál smícháme lžíci cukru, vanilkový cukr a cca 50 g tuku, přidáme 2 tvarohy (nejlepší jsou klasické kostky, s vaničkovým mám špatné zkušenosti - je řídký), 2 žloutky, rozinky namočene v rumu, popř. rozředíme trochou mléka. Na tvaroh se může nastrouhat perník na strouhání.
Nakonec frgál posypeme drobenkou (polohrubá mouka, moučkový cukr, máslo), necháme ještě chvíli dokynout a upečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C. Opravdový frgál ma mít na řezu vyšší vrstvu náplně než těsta. Po upečení a krátkém vychladnutí se může omastit a pokapat rozpuštěným máslem, do kterého přidáme rum.
Z této dávky uděláme 4 koláče.
|
Pokud chcete mít na svém webu odkaz na recept Valašský frgál, zkopírujte si následující kód:
| |
|
<a href="http://www.varimerecepty.cz/valassky-frgal">Recept: Valašský frgál</a>
|
| |
| | |
Přidejte příspěvek do diskuse k receptu Valašský frgál:
|