| Recepty doma | Formuláře na PC | Omalovánky | Hromadné emaily | Počítej Kalorie | Rybář | Formuláře ZDARMA | Snadné hubnutí | Zbrojní průkaz | Domácí účto | Email šablony | FormOffice | DWN.cz | EET Účtenky | Pletení |
Výpis položky katalogu Varime Recepty.cz

Valašský frgál


Doba přípravy:05:00
Počet porcí:
Autor:
Přidáno/změněno:14.1.2016

Ingredience:

250 ml mléka
1 lžička soli
2 žloutky
50 g oleje + 50g sádla
75 g cukru
citron.kůra a trochu šťávy
500 g polohrubé mouky
kostku droždí nebo (2 lžičky instantního)

Popis:

Z droždí, trochy cukru, mléka a mouky připravím kvásek. Utřeme olej a sádlo se zbylým cukrem a žloutky. Přidáme k tomu vykynutý kvásek a ostatní suroviny a necháme vykynout cca 2-3 hodiny. Po vykynutí rozdělíme na 4 díly ( každý váží 250g). Každý díl rozválíme přímo na vymazaném plechu do průměru cca 35 cm a vykrojíme kruh. Okraje frgálu se snažíme nechat trochu vyšší, aby nevytékala náplň a potřeme je vajíčkem. Na těsto se může dát náplň tvarohová, maková, ze sušených hrušek, nebo třeba pouze borůvky.
U nás je nejoblíbenější tvarohová: na jeden frgál smícháme lžíci cukru, vanilkový cukr a cca 50 g tuku, přidáme 2 tvarohy (nejlepší jsou klasické kostky, s vaničkovým mám špatné zkušenosti - je řídký), 2 žloutky, rozinky namočene v rumu, popř. rozředíme trochou mléka. Na tvaroh se může nastrouhat perník na strouhání.
Nakonec frgál posypeme drobenkou (polohrubá mouka, moučkový cukr, máslo), necháme ještě chvíli dokynout a upečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C. Opravdový frgál ma mít na řezu vyšší vrstvu náplně než těsta. Po upečení a krátkém vychladnutí se může omastit a pokapat rozpuštěným máslem, do kterého přidáme rum.
Z této dávky uděláme 4 koláče.


Jít na recept Valašský frgál >>