na ozdobu:
sezamová semínka
na potření:
vejce 2 ks
náplň:
niva 100 g
anglická slanina 100 g
podle chuti:
sůl
těsto:
hladká mouka 350 g
smetana ke šlehání 250 ml
ztužený tuk 250 g
Hodnoceni: (kliknutím ohodnotíte recept)
Postup přípravy:
Připravíme si těsto. Prosátou mouku promícháme s rozdrobeným tukem a smetanou. Ze směsi vypracujeme těsto, ze kterého vytvoříme kouli. Necháme vchladu odpočinout nejméně 2 hodiny.
Plátky libové slaniny nebo vepřové šunky nakrájíme na proužky. Nivu nakrájíme nadrobno. Vejce se solí rozšleháme a později použijeme na potírání.
Kouli těsta rozdělíme na dvě poloviny. Z každé půlky vyválíme kulatou placku, kterou rozdělíme na osm trojúhelníkových dílů. Nejširší část každého dílu naplníme slaninou a sýrem. Svineme a vytvarujeme do rohlíčku. Potíráme rozšlehanými vejci a sypeme sezamovým semínkem. Plněné rohlíčky přendáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme ve středně předehřáté troubě do zrůžovění.
Slané plněné rohlíčky podáváme jako chuťovku k vínu nebo pivu. Výborné jsou i jako příloha k čirým polévkovým vývarům.