300g brambor
sůl
600 g růžičkové kapusty
4 plátky vařeného uzeného masa po 150g
3 lžíce másla
150g středně zralé goudy (lze použít i Eidam)
80 ml zakysané smetany
1 vejce
čerstvě mletý pepř
1 svazek petrželky
Hodnoceni: (kliknutím ohodnotíte recept)
Postup přípravy:
Brambory oloupeme, omyjeme, nakrájíme na plátky a asi 15 minut vaříme v mírně osolené vodě. U růžičkové kapusty odstraníme vnější listy, omyjeme ji a do košťálu uděláme křížový zářez. Větší růžičky rozkrojíme na polovinu a asi 8 minut je předvařujeme v mírně osolené vodě. Brambory i růžičkovou kapustu zcedíme.
Na pánvi rozehřejeme 2 lžíce másla a uzené maso z každé strany 2 minuty opečeme. Troubu předehřejeme na 220°C (horkovzdušnou na 200°C).
Zapékací nádobu pečlivě vymažeme máslem. Goudu (lze použít i Eidam) nahrubo nastrouháme a smícháme s krémovým sýrem. Rozšleháme vejce a přidáme je do směsi, osolíme a opepříme. Plátky uzeného masa rozložíme na dno nádoby a pak na ně jako šupinky poskládáme plátky brambor. Poté přidáme další vrstvu, tentokrát z růžičkové kapusty. Petrželku nadrobno nasekáme a přimícháme do vaječné směsi. Směs naneseme na růžičkovou kapustu. Nákyp pečeme na střední liště předehřáté trouby asi 15 minut.