30 kg podzimního zelí
1 balíček celého pepře
1 a půl balíčku kmínu
8 velkých cibul
vinné listy
křen
1 kg soli
Hodnoceni: (kliknutím ohodnotíte recept)
Postup přípravy:
Příprava:
Zelí nakrouháme. Vložíme vše do vany a prosypeme solí, kmínem,pepřem a nadrobno nakrájenou cibulí. Necháme odležet asi tak 2 hodiny.
Potom zelí řádně promícháme a řádně (se sítkem ve výlevce) prošlapeme ve vaně. Vymačkáme v rukách a můžeme postupně nakládat do soudku či sklenic.
Na dno rozložíme vinné listy a pár „křenů“. Na ně postupně po částech klademe zelí, které prokládáme jablíčky a malou cibulkou.
Když je nádoba plná,vložíme na zelí prkénko či talíř (dle nádoby) a zatížíme čistě vypraným neutrálním kamenem (žula,křemen). Zalijeme čistou osolenou vodou studenou vodou a necháme v teple asi 14 dní kvasit.
Po vykvašení je možno zelí vybrat a nacpat do sklenic a 20 minut sterilizovat.