| Domácí účto | Omalovánky | Zbrojní průkaz | Formuláře na PC | Snadné hubnutí | Recepty doma | Rybář | FormOffice | DWN.cz | Formuláře ZDARMA | Pletení | Hromadné emaily | EET Účtenky | Počítej Kalorie | Email šablony |
Výpis položky katalogu Varime Recepty.cz

Kvašené šlapané zelí


Doba přípravy:
Počet porcí:
Autor:
Přidáno/změněno:10.10.2014

Ingredience:

30 kg podzimního zelí
1 balíček celého pepře
1 a půl balíčku kmínu
8 velkých cibul
vinné listy
křen
1 kg soli

Popis:

Příprava:
Zelí nakrouháme. Vložíme vše do vany a prosypeme solí, kmínem,pepřem a nadrobno nakrájenou cibulí. Necháme odležet asi tak 2 hodiny.
Potom zelí řádně promícháme a řádně (se sítkem ve výlevce) prošlapeme ve vaně. Vymačkáme v rukách a můžeme postupně nakládat do soudku či sklenic.

Na dno rozložíme vinné listy a pár „křenů“. Na ně postupně po částech klademe zelí, které prokládáme jablíčky a malou cibulkou.

Když je nádoba plná,vložíme na zelí prkénko či talíř (dle nádoby) a zatížíme čistě vypraným neutrálním kamenem (žula,křemen). Zalijeme čistou osolenou vodou studenou vodou a necháme v teple asi 14 dní kvasit.

Po vykvašení je možno zelí vybrat a nacpat do sklenic a 20 minut sterilizovat.


Jít na recept Kvašené šlapané zelí >>