několik stébel pažitky
několik snítek kopru
450 g bílého rybího masa (rybí filé nebo uzená treska)
sůl a pepř
4 lžíce strouhanky z celozrnného pečiva
Omáčka:
60 g žampionů
400 g nakrájených rajčat z konzervy
půl lžičky mleté skořice
půl lžičky mletého římského kmínu
1 lžíce citronové šťávy
Hodnoceni: (kliknutím ohodnotíte recept)
Postup přípravy:
1. několik snítek pažitky a kopru odložíme na ozdobu, zbytek nastříháme na malé kousky. Z rybího masa odstraníme pinzetou pokud možno všechny kosti. Maso osolíme a opepříme, nakrájíme na kousky a rozmixujeme společně se strouhankou, pažitkou a koprem na hrubší hmotu. Přeneseme ji do misky.
2. z hmoty postupně vytvarujeme 16 kuliček velikosti vlašského ořechu. Aby se nám hmota nelepila na prsty, navlhčíme si ruce studenou vodou.
3. žampiony nakrájíme na plátky. V rendlíku smícháme rajčata i se šťávou, žampiony, skořici a kmín a přivedeme k varu. Přidáme kuličky z rybího masa a citronovou šťávu, rendlík přikryjeme pokličkou a maso dusíme na velmi mírném ohni 10 min.. Pokrm upravíme na mísu, ozdobíme odloženou pažitkou a koprem a ihned podáváme.