2 kg bůčku
1,50 kg vepřové plece
1,50 kg hovězí maso
0,6 l. vody
4 p.l papriky sladké
1/2 pol.lžíce papriky pálivé
2 čajová lžička černého pepře
1 čajová lžička dusičňanu draselného
7 stroužků česneku
10 dkg soli
Hodnoceni: (kliknutím ohodnotíte recept)
Postup přípravy:
Hovězí maso se umele na jemnější šajbě, přimícháme všechno koření a vodu a vymícháme prát. Tučné od bůčku nakrájíme na kostičky /asi 1 kg /.Zbytek masa se semele na hrubo.Vše spojíme, druhý den plníme do střev, tak, že si z masového strojku vyndáme nůž a šajbu, vložíme nástavec s hladkou hubicí. Střeva si krátce namočíme, nasuneme na nástavec celou délkou. Vložíme maso a klikou otáčíme tak rychle abychom mohli vytlačit do střeva tolik masa, aby klobásy byly dostatečně napěchováné ale aby neprotrhly střevo. Hotové klobásy jsou dlouhé asi 20 - 25 cm. Provázkem zavážeme konce a máme vždy dvě nohy pohromadě. Uložíme do chladu. Třetí den udíme asi 3 hodiny teplým kouřem.
Doba přípravy je 3 dny. Poté můžeme klobásy pověsit do chladné větrané špajzky.
Z této dávky dostanete 6 kg klobás