6-8 vajec
1citrón
200g cukru krystal
150-200ml smetany na šlehání
50g solamylu
1 vanilk.cukr
1ztužovač šlehačky
mouč.cukr na posypání
Hodnoceni: (kliknutím ohodnotíte recept)
Postup přípravy:
Z citrónu vymačkáme šťávu a zatím odložíme.
Na těsto nejdříve oddělíme bílky od žloutků.Z bílků ušleháme tuhý sníh.Do žloutků postupně zašleháváme cukr krystal,2 polév.lžíce citr.šťávy,šleháme tak dlouho,až vznikne krémová hmota.Vmícháme solamyl a nakonec opatrně ušlehaný sníh.
Dortovou formu vyložíme pergamenov.papírem na pečení,který vystřih.podle formy a vymastíme.Na ten rozetř.polovinu těsta a uhladíme.Pečeme asi 30 min při 200°C.
Potom dáme péci druhou polovinu těsta.Necháme vychlad.pomalu v troubě.Na náplň si připravíme velmi tuhou šlehačku se ztužovačem,do které jsme přimíchali 1 vanil.cukr a zbytek citr.šťávy.
Na jeden upečený vychladlý korpus navršíme všechnu citr.šlehačku a zakryjeme druhým dílem.Mouč.cukrem posypeme povrch a necháme vychladit.