20 g petržele
20 g mrkve
30 g celeru
30 g cibule
asi 0,5 l hovězího vývaru z kostky
100 ml zkysané smetany
30 g hladké mouky
40 g másla
4 kuličky pepře
2 kuličky nového koření
1 bobkový list
cukr
ocet a sůl na dochucení
Hodnoceni: (kliknutím ohodnotíte recept)
Postup přípravy:
Mrkev, petržel a celer nastrouháme na hrubém struhadle, cibuli nakrájíme na kostičky. Zeleninu podusíme na másle, přidáme cibuli, osmahneme dorůžova, zaprášíme moukou, osmažíme a zalijeme studeným vývarem a za stálého míchání přivedeme k varu. Přidáme koření, osolíme a zvolna vaříme 30 minut. Propasírujeme nebo rozmixujeme, zjemníme smetanou a krátce prohřejeme. Dochutíme solí cukrem a octem.Možno podávat k sekané pečeni s houskovým knedlíkem.