Základ:
kvalitní nejlépe skleničkový bílý jogurt do 3% tuku 400ml
lžíce panenského olivového oleje
lžička kvalitní nepřibarvené hořčice
1 malá na jemno nasekaná cibule-lze nahradit
jarní cibulkou či pažitkou podle chuti
sůl
podle chuti :
kyselou okurku
nakládanou červenou kapii
sterilovaný hrášek
sekanou petrželku
jemně pokrájený celer či mrkev
(oblanšírované či strouhané syrové)
pro ostřejší chuť sekanou feferonku
mletý bílý pepř
Hodnoceni: (kliknutím ohodnotíte recept)
Postup přípravy:
Do jogurtu zašleháme olej,sůl a hořčici.Přidáme zvolené ingredience podle chuti a necháme odležet v lednici.
Pro potlačení mléčné chuti je právě důležitá hořčice
- zároveň důležitý antioxidant, stejně i olivový olej za studena lisovaný, který eliminuje mléčný tuk.
Poznámka: Jak naučit rodinu na tuto zdravou pochoutku bez konzervantů:
Do základu lze zašlehat domácí žloutek z vajíčka od slepice s výběhem. Nemáme-li tuto možnost, můžeme zašlehat vařený žloutek z vejce z obchodu.
Pak už nikdo jogurt ani nepozná.
Pomalu množství žloutku snižovat a za čas už si nikdo na Helmanns ani nevzpomene a hlavně mu majonéza přestane chutnat.
Základ je vhodná zálivka do kteréhokoli salátu.