Na kvásek :
4 lžíce žitné mouky
1/2l vody.
4 kvalitní domácí klobásy
nejlépe polské
4 vajíčka natvrdo
1 kelímek zakysané smetany
2 lžíce sádla
1 cibule
Hodnoceni: (kliknutím ohodnotíte recept)
Postup přípravy:
KVÁSEK:
Dobře promícháme žitnou mouku z vodou a necháme vykvasit 5 dnů,pro rychlejší vykvašení přidáme kousek tvrdé kůrky chleba.
Do 1 l vody dáme vařit klobásy,pak je vyjmeme a do této vroucí vody přidáme dobře rozšlehaný kvásek,vaříme za občasného míchání 15 minut.
Pak přidáme zakysanou smetanu,osolíme a necháme přejít varem.Na sádle dozlatova zpěníme nakrájenou cibuli.
Hotovou polévku nalejeme na talíře,polejeme cibulkou,přidáme nakrájenou uvařenou klobásu a nakrájené vajíčka.Můžeme ozdobit petrželkou.
Podáváme z pečivem nebo šťouchanými brambory,které si do polévky postupně přidáváme.
Doporučuji z vlastní zkušenosti z východu Polska.
Vynikající!