1 kg polohrubé mouky
200 g cukru
200 g másla
1 vanilkový cukr
50 g kvasnic
trocha mléka
sůl
Náplň:
maková (můžeme použít i jablková povidla pro vylepšení chuti)
perník na strouhání
staročeský sirob (můžeme použít i pampeliškový med)
Hodnoceni: (kliknutím ohodnotíte recept)
Postup přípravy:
Uděláme kvásek a zaděláme tužší těsto. Děláme bochánky s náplní máku a jablek velikosti menších koblih které upečeme. 3 až 4 den bochánky dáme na pařák, napaříme a narovnáme do mísy a zasypem strouhaným perníkem. Rozehřejeme máslo s několika lžícemi sirobu nebo pampeliškového medu až se s tukem spojí, peciválky v míse zalijeme.
Je to výborné,velice chutné a velmi syté.
Tento recept se připravoval na štědrovečerní stůl jako dezert a pochází z okolí Nového Bydžova a Jičínska. Nejvíce se připravoval po 1.světové válce.
Staročeský sirob se vaří z cukrové řepy kterou očistíme nakrájíme na kolečka a vyvaříme. Slijeme a necháme na kamnech odpařit vodu až zbude černá hmota hustá jak med. Sirobem se natírají i Jidáše na velikonoce. Výborné!!