1. změklé máslo nakrájíme na menší kousky. Přidáme moučkový a vanilkový cukr a zpracujeme na hladkou hmotu. Vmícháme vejce a nakonec prosátou hladkou mouku. Vypracujeme hladké těsto. Mouku nezpracováváme příliš dlouho, ani těsto moc dlouho nepřevalujeme, aby se nazapařilo. Zabalíme je do mikrotenového sáčku a necháme v lednicic odpočinout přibližně 30 minut.
2.Vychlazené lineké těsto rozválíme , přeneseme na vymazaný a moukou vysypaný plech a vidlickou ho propícháme. Zapečeme ho asi 5 minut ve vyhřáté troubě při 180 °C
3.Do misky dáme tvaroh, vejce, cukr a vanilkový cukr.metličkou vše promícháme na hladkou tvarohovou náplň a naneseme ji na upečený plát.
4.Vejce rozklepneme a oddělíne žloutky od bílků. Bílky vyšleháme s cukrem na pevný sníh, do něj vmícháme žloutky a prosátou hladkou mouku. Těsto naplníme do cukrářského sáčku s hladkou trupičkou a nastříkáme ho na tvarohovou nápl%n do tvaru mřížky.
5. Koláč vložíme do předehřáté trouby a pečeme při teplotě 180°C asi 20 - 30 minut. Po upečení necháme linecký koláč vychlednout a pak ho můžeme ještě dozdobit čerstvým ovocem.