500g kapusty
300g uzeného masa (i prorostlého) nebo uzeniny (gothajský salám)
3 vejce
1/4L mléka
100g plísňový sýr Niva
majoránka
pepř
česnek
tuk na vymazání pekáče
Hodnoceni: (kliknutím ohodnotíte recept)
Postup přípravy:
Očistěnou a omytou kapustu pokrájíme na flíčky (čtverečky asi o straně 2cm). Dáme je do hrnce se 2L osolené vody a vaříme 15 minut od začátku varu. Uvařené a vychladlé uzené maso nakrájíme na kostičky. Místo masa můžeme použít stejné množství salámu. Kapustu po uvaření necháme okapat, smícháme s pokrájeným uzeným masem nebo uzeninou, jemně rozemnutou majoránkou a utřeným česnekem. Středně velký pekáč (20x30cm) vymažeme tukem, rovnoměrně rozložíme směs kapusty a zalijeme polovinou množství mléka, ve kterém sme rozkvedlali vejce a zapékáme asi 10 minut ve středně rozehřáté troubě. Potom polijeme povrch zbytkem mléka s vejci a posypeme nastrouhanou Nivou a zapékáme dalších 10 minut. Hotové kapustové flíčky rozdělíme na díly a přeneseme na talíř, pokud možno kažkou porci vcelku. Podáváme s okurkovým salátem, jiným zeleninovým salátem, nebo s kyselou okurkou. Můžeme doplnit opečenými brambory.