Z pepře a pálivé papriky vytvoříme kořenící směs. Špekáčky podélně nařízneme minimálně do 3/4 šířky. Kořenící směsí dobře promažeme zevnitř i z venčí. Do "kapsy" vložíme trochu pokrájené cibule. Zbytek cibule nakrájíme na kolečka, případně proužky.
Na dno velké sklenice od okurek (zelí, ..., prostě 4l) naskládáme vrstvu cibulových koleček. Na to už rovnáme připravené špekáčky. Prokládáme cibulí, proužky chilli papriček a vždy trochou kořenící směsi. Pořádně pěchujeme, aby nezůstávalo moc volného místa. Prázdný zbytek na povrchu můžeme doplnit opět cibulí.
Celou sklenici naplníme octem (vychází to na 1 lahev).
Uložíme do spíže a čekáme asi tak dva týdny. Je možno uskladnit i v lednici, pak ale zrání trvá déle. Podáváme s chlebem.