1000 g hovězí kližky
150 g špeku
2 špekáčky
2 kostky Masoxu
2 dcl mléka
2 větší cibule
1 malá feferonka
75 g sušených hub (obvyklá domácí lesní směs)
80 g švestkových sladkých povidel
5 g tymiánu
10 kuliček nového koření
5 kuliček jalovce
sůl
Hodnoceni: (kliknutím ohodnotíte recept)
Postup přípravy:
Den předem si dáme namočit sušené houby do mléka.
Druhý den cibuli nakrájíme na malé kostičky a vhodíme ji na rozpečený špek a orestujeme do zlatova.
Mezitím si pokrájíme kližku na plátky silné cca 2 cm a dáme ji osmahnout k cibulce. Až se maso zatáhne, přilijeme cca 1 litr vody, vhodíme kostky Masoxu a necháme vše vařit na mírném ohni. Po 20 minutách přidáme tymián, nové koření, jalovec, pokrájené špekáčky, připravené sušené houby i s mlékem, povidla a rozkrájenou feferonku. Zamícháme, necháme přejít varem a mírně osolíme.
Celé dílo odstavíme na nejmírnější plamen nebo el.plotýnku na stupeň 1 a za občasného míchání a mírného přilévání vody necháme probublávat cca 4 hodiny než maso zcela změkne.
Guláš se nemusí zahušťovat a díky houbám má krásnou hnědou barvu
Po uvaření dosolíme dle chuti a podáváme s knedlíkem nebo chlebem.