5 dl mléka
50 g kvasnic
1 vejce
1,5 dl cukru
1 lžička soli
1,5 lžičky kardamonu
1 kg polohrubé mouky
100 až 150 g másla (margarínu).
Hodnoceni: (kliknutím ohodnotíte recept)
Postup přípravy:
Mléko zahřejeme dovlažna a rozmělníme v něm kvasnice. Vmícháme vejce, cukr, sůl, kardamon a přidáme část mouky, tolik, aby vznikla hustá směs a vymlátíme v míse doleskla. Přidáme zbytek mouky a vypracujeme těsto. Přidáme změklé máslo a uhněteme těsto. Přikryjeme mísu ručníkem a necháme těsto vykynout na dvojnásobek.
Z těsta vyválíme obdélník asi půl centimetru tlustý, potřeme jej máslem a posypeme skořicí s cukrem. Srolujeme a nakrájíme na kousky. Střed každého bochánku zhora zmáčkneme malíkem, aby vznikl tvar uší z každé strany bochánku. Hotové potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme cukrem. Pečeme při 225 °C asi 8 až 10 minut. Vy-chladnout necháme přikryté ručníkem.