1 balíček DEKO - přípravek na nakládání okurek
porcelánový či kameninový hrnec - obsah přes 2 litry
1,5 l vody
0,5 l octa
400-500 g cibule
20 špekáčků - asi něco přes kilo pro nálev cca 2 litry
6 kuliček nového koření
3 bobkové listy
kysané zelí - dle chuti a potřeby
1 lžíce moučkového cukru (2-4 pecičky uměl. sladidla)
dle chuti 4-6 menších plátků křenu a 1/2 feferonky
Hodnoceni: (kliknutím ohodnotíte recept)
Postup přípravy:
Svaříme vodu s octem, vsypeme celý (NEDĚLIT) OBSAH 100g
DEKA a povaříme asi 4 minuty a necháme chladnout.
Špekáčky oloupáme, rozkrojíme napůl ale nedokrojíme (můžeme nechat i v celku) a do hrnce či sklenice je vkládáme do vrstev rozevřeným řezem dolů a střídavě prokládáme cibulí a zelím.
Prosypeme cukrem,pokud jsme zvolili umělé sladidlo necháme ho rozpustit ve vařícím nálevu, přidáme další koření a zalejeme téměř chladným nálevem.
Necháme zrát ve špajzce 10 dní, pokud nevydržíme tak alespoň týden.
DOPORUČENÁ PŘÍLOHA:
Čerstvý chléb, pečivo a případně na dochucení pepř a cibule. Pro dospělé na zapití VÝHRADNĚ pivo.