|
Recept na Chodské koláče II.
|
|
|
| |
Postup přípravy:1. Droždí necháme v troše vlažného mléka s trochou mouky a cukru vzejít.
2. Do mísy prosejeme mouku, přidáme žloutky a všechny suché přísady. Máslo rozpustíme, smícháme s mlékem a společně s kváskem a moukou zaděláme vláčné těsto. Důkladně propracujeme tak, aby bylo lesklé a na povrchu se tvořily bublinky, přikryjeme jej utěrkou a necháme kynout asi dvě hodiny. Během kynutí těsto dvakrát lehce promísíme, neboli „přetužíme“, ulehčíme tak práci kvasinkám – z těsta tak unikne nahromaděný oxid uhličitý a provzdušní se.
3. Zatímco těsto kyne, připravíme si náplně na koláče.
Tvarohová náplň
1,5 kg tučného měkkého tvarohu
3 vejce
250 g moučkového cukru
5 lžic rumu
Tvaroh smícháme se žloutky, cukrem a rumem, na závěr lehce vmícháme ušlehaný sníh.
Maková náplň
200 g jemně umletého máku
250 ml mléka
2 lžíce rumu
2 lžíce medu
1 lžíce cukru
1 vanilkový cukr
4 čerstvě natlučené hřebíčky
Mletý mák za stálého míchání svaříme s mlékem, moučkovým a vanilkovým cukrem a medem, nakonec okořeníme tlučeným hřebíčkem. Konzistence máku by měla být vláčná, vhodná ke zdobení.
Povidlová náplň
400 g švestkových povidel
4 lžíce rumu
mletá skořice
Pokud jsou povidla příliš hustá, nejprve je rozředíme horkou vodou, poté rozmícháme s rumem a dochutíme mletou skořicí.
Kysaná smetana smíchaná s trochou cukru a rumu na případné polití koláčů po upečení.
Množství náplní musíte přizpůsobit podle typu koláčů – na dolské se spotřebuje více tvarohu, na domažlické zase máku a povidel.
4. Vykynuté těsto pak rozdělíme na malé bochánky a na připravených pečících papírech vymačkáme rukama nebo vyválíme speciálním válečkem koláč, a to od středu ke kraji, který ponecháme trochu vyšší. Okraje koláče natřeme rozšlehaným vajíčkem.
a) Dolské koláče: na střed navršíme tvarohovou náplň, kterou rozetřeme po celé ploše. Na uhlazeném povrchu kreslíme povidlovou a makovou náplní různé ornamenty (cca 0,5 cm silné). Dolské koláče hned po upečení poléváme smetanou a cukrujeme směsí moučkového a vanilkového cukru.
Smetana a cukr vytvoří na koláči sladkou vrstvu, která jej udržuje dlouho vláčný.
b) Domažlické koláče zdobíme v pruzích, kdy mezi makovou a povidlovou náplní přijde vždy náplň tvarohová.
Povrch koláčů zdobíme pokrájenými mandlemi a rozinkami namočenými v rumu a pečeme v dobře vyhřáté troubě dorůžova.
|
Pokud chcete mít na svém webu odkaz na recept Chodské koláče II., zkopírujte si následující kód:
| |
|
<a href="http://www.varimerecepty.cz/chodske-kolace-ii">Recept: Chodské koláče II.</a>
|
| |
| | |
Přidejte příspěvek do diskuse k receptu Chodské koláče II.:
|