20 g droždí
80 g moučkového cukru
210 ml mléka
500 g hladké mouky
1 vejce
sůl
130 g másla
Na náplň:
8 lžic povidel
1/2 lžíce rumu
1-2 lžíce strouhaného perníku
tuk a hrubou mouku na formu
cukr na posyp
Hodnoceni: (kliknutím ohodnotíte recept)
Postup přípravy:
Z droždí se lžičkou cukru, lžící mouky a 100 ml mléka připravíme kaši a necháme vzejít kvásek. K mouce přidáme vejce a špetku soli, kvásek, mléko a 60 g rozpuštěného másla a vymícháme těsto. Necháme hodinu kynout.
Rozmícháme povidla s rumem a peníkem. Těsto rozválíme na plát. ze kterého nakrájíme 18 čtverečků. Do středu každého dáme povidla. Těsto uzavřeme.
Bochánky vložíme spojem dolů do pekáčku. Strany potřeme máslem a necháme 10 minut kynout. Potřeme zbylým máslem. Pečeme 5 min. při 200 °C a dopékáme při 180°C 30 min.