velké bílé fazole
1 velká cibule nejlépe fialová
1 mrkev
řapíkatý celer
čerstvá rajčata nebo loupaná rajčata z dózy
olivový olej
sůl
pepř.
Hodnoceni: (kliknutím ohodnotíte recept)
Postup přípravy:
Fazole namočíme večer předem, druhý den vodu slijeme (aby nenadýmaly) a předvaříme je v nesolené vodě.
V hrnci rozehřejeme olivový olej, orestujeme nakrájenou cibuli, přidáme nahrubo nastrouhanou mrkev a najemno nasekaný řapíkatý celer. Celé osmahneme a přidáme a) rajčata z dózy b) čerstvá rajčata, která jsme předtím spařili a oloupali. (Takto nám vlastně vznikne klasická rajčatová řecká omáčka, ve které lze připravit v podstatě cokoliv, tedy nejen bílé fazole, jako v tomto případě, ale třeba i cizrnu nebo skopové maso.)
Do omáčky přidáme předvařené fazole a asi půl hodiny ještě povaříme. Můžeme ke konci přidat nasekanou petrželku. Podáváme s bílým chlebem nebo bagetou.