650g větších filetů z bělomasé ryby (čerstvých nebo rozmrazených a osušených)
500g oloupaných moučných brambor na tenčí plátky
600g zeleniny (mrkev, petržel, celer, kedluben, bílá ředkev, cuketa ...) na malé kousky
200g termizovaného sýra s bylinkovou nebo česnekovou příchutí
4 lžičky kukuřičného škrobu v troše vody
1 lžíce jemně nasekané petrželky
sůl a pepř
Hodnoceni: (kliknutím ohodnotíte recept)
Postup přípravy:
Brambory se zeleninou dáme vařit ve velkém hrnci do mírně osolené vody doměkka asi 15 minut. Troubu předehřejeme na 190°C (170°C pro horkovzdušnou troubu) a v dalším kastrolu (nejlépe teflonovém) smícháme sýr s vývarem z vařící se zeleniny s brambory a za stálého promíchávání pomalu prohřejeme na mírném ohni, až vznikne hladká omáčka. Přidáme škrob s vodou a krátce povaříme, aby sýrová omáčka zhoustla. Vsypeme do ní kousky ryby a petrželku. Nenecháváme rybu uvařit doměkka, mohla by se rozpadnout na nevzledné malé kousíčky. Slijeme uvařené brambory se zeleninou a ze 3/4 je přesuneme do zapékací misky o objemu 1,5 l. Směs trochu rozmačkáme, osolíme a opepříme. Rybu v sýrové omáčce na tuto směs natřeme a nahoru nasypeme ještě zbytek brambor se zeleninou. Vložíme do trouby a pečeme 25-30 minut. Nakonec dáme pod gril, aby směs zezlátla.