Těsto:
500 g polohrubé mouky
1 kostička droždí
75 g cukru krupice
špetka soli
225 ml vlažného mléka
125 g měkkého másla
1 vejce
11 žloutek
Maková náplň:
1 bal.mletého máku
100 g sekaných mandlí
100 g zakys. smetany
cukr moučka dle chuti
- vejce na potření
Hodnoceni: (kliknutím ohodnotíte recept)
Postup přípravy:
Z ingrediencí na těsto vypracuji klasické kynuté těsto, nechám vykynout. Ingredience na náplň smíchám a nechám chvíli odpočinout.
Kynuté těsto rozdělím na 6 dílů (či více, chci-li mít více menších bochánků) a postupuji jako při přípravě českých buchet - plním mákem. Ještě nechám krátce (cca. 10 min.) vykynout a kladu na plech (dále od sebe) potřu rozšlehaným vejcem a peču v předehřáté troubě na 180 stupňů cca. 25 minut.
Bochánky mohu plnit také tvarohem, ořechy či jinou náplní dle chuti.
Tip: toto kynuté těsto je vhodné i na jiné moučníky z kynutého těsto, jako např. buchty. Je velmi jemné a vláčné, dlouho vydrží čerstvé.