|
Recept na Moravské koláče se žmolenkou
|
|
|
| |
Postup přípravy:1. Do velké mísy dáme všechny sypké suroviny na těsto, citronovou kůru a „na sucho“ promícháme. Do mléka dáme máslo a olej a na mírném ohni zahříváme, dokud se máslo zcela nerozpustí. Do mísy s moukou přidáme žloutky a vlijeme ohřáté mléko s tukem. Vařečkou vypracujeme těsto, které se nelepí na stěny mísy. (Pokud je těsto tuhé, přidáme trochu mléka, pokud je řídké, přidáme mouku.) Těsto poprášíme hladkou moukou, zakryjeme čistou utěrkou a na teplém místě necháme asi 30 minut kynout. Pak znovu proděláme a necháme kynout dokud těsto nezvětší svůj objem (asi 2 hodiny).
3. V misce si připravíme žmolenku tak, že ručně smícháme všechny suroviny.
4. Tvarohová náplň: v míse smícháme všechny suroviny na tvarohovou náplň. Pokud by byla náplň příliš hustá, přidáme trochu mléka.
5. Povidlová náplň: všechny suroviny na povidlovou náplń také smícháme dohromady.
6. Maková náplň: do hrnce nalijeme mléko, nasypeme mák, moučkový cukr, skořicový cukr, vanilínový cukr a přivedeme k varu. Vaříme za stálého míchání při mírné teplotě asi 10 minut. Směs odstavíme z plotny, vmícháme máslo a rum. Náplň necháme vychladnout. Pokud by byla náplň příliš tuhá, zamícháme do ní ještě 1 PL rumu.
7. Z těsta vykrajujeme polévkovou lžící kousky, které dáváme na pomoučený vál. Kousky těsta nepatrně roztáhneme a pomocí dvou lžiček dáme trochu jedné náplně (plníme jako buchty). Těsto v dlani zabalíme do kuličky. Vytvořené „buchtičky“ položíme (spojem dolů) na tukem vymazaný plech, ale dál od sebe, aby se při pečení nespojily. Do každé „buchtičky“ uděláme nahoře prsty důlek a okraje potřeme rozšlehaným vejcem. Do důlku dáme druhou náplň (odlišnou od té uvnitř) a nahoře posypeme žmolenkou. Necháme asi 5 minut kynout na plechu.
8. Pečeme v předehřáté troubě při teplotě cca 180°C po dobu asi 20 minut dozlatova. Koláče chutnají nejlépe čerstvé. Skladujeme je zakryté, aby neokoraly.
TIP: Náplně různě střídáme, aby nám žádná nezbyla. Jednu náplň můžeme event. zaměnit i za marmeládu. Místo žmolenky můžeme zdobit koláče mandlí nebo ořechy.
TIP 2: Abychom se při pečení nezdržovali, můžeme si náplně připravit den předem. Rychlejší a jednodušší recept na makovou náplň je, když smícháme pouze mletý mák s marmeládou
|
Pokud chcete mít na svém webu odkaz na recept Moravské koláče se žmolenkou, zkopírujte si následující kód:
| |
|
<a href="http://www.varimerecepty.cz/moravske-kolace-se-zmolenkou">Recept: Moravské koláče se žmolenkou</a>
|
| |
| | |
Přidejte příspěvek do diskuse k receptu Moravské koláče se žmolenkou:
|