4 plátky z kýty krkovičky
nebo 8–12 plátků z vepřové panenky
napříč a lehce šikmo nakrájených
5 lžic polohrubé nebo hrubé mouky
2 velká vejce rozšlehaná se špetkou soli
případně se lžičkou piva nebo bílého vína.
česnek
sůl
pepř
0.5 dcl oleje
strouhanka
olej na smažení(nejlepší je ale stejně vepřové sádlo)
Hodnoceni: (kliknutím ohodnotíte recept)
Postup přípravy:
Do kastrůlku vlijte tuk a na středním plameni ho nechte rozehřívat.
Plátky masa naklepejte,osolte,opepřete a potřete česnekem.Pokapejte olejem a nechte alespoň 24 hod odležet.
Maso pečlivě přitiskněte do mouky; přebytek oklepejte. Pak je protáhněte v rozšlehaných vejcích a pečlivě obalte ve strouhance. Tu na vepřové důkladně přitiskněte. Jestli chcete, obalte řízky ve vejcích a strouhance ještě jednou.
Smažte, dokud nejsou patřičně zlatavé.Potom řízky vyjměte a položte na vrstvu kuchyňského papíru nebo ubrousků. Odsaje se tak přebytečný tuk.
Podávejte nejlépe s vařenými bramborami přelitými máslem,bramborovým salátem nebo s bramborovou kaší. Hodí se i jednoduchý zelený,rajčatový nebo okurkový salát.
Zkuste kuřecí,králičí nebo telecí.
Ať vám chutná a voní!