Nakrájíme cibuli, podrtíme česnek a osmahneme obojí na másle. Za stálého míchání zaprášíme hladkou moukou jakoby na světlou jíšku. Jakmile začne mouka žloutnout, odstavíme a přidáme studené mléko. Za stálého míchání směs uvedeme do varu. Zatím si nakrájíme housku na kostičky a osmažíme na oleji do zlatova. Osmažené kostičky připravíme na misku k pozdějšímu prostření. Do vařícího mléka přidáme scezený zelený hrášek z konzervy. Po velmi krátkém povaření odstavíme (hrášek nesmí změnit barvu !!). Přidáme sůl a bílý drcený pepř (jiný by špatně v krému vypadal). V hrnci ručním mixerem směs "do hladka" rozmixujeme. Místo osmažené mouky můžeme použít koupené smažené nočky, nebo jiné "drobné pečivo". Polévku-hráškový krém podáváme mírně odstavenou, ozdobíme koriandrem, nebo petrželkou.