3 druhy fazolí (od každého druhu cca 1/2 3dl hrníčku)
4 bobkové listy
cca 5 větších brambor
3 stroužky česneku
1/2 litr mléka
2 masoxy
1 malá mrkev
4 lžíce polohrubé mouky
špetka tymiánu
Vegeta
sůl
cca 3 – 4 lžíce octa
Hodnoceni: (kliknutím ohodnotíte recept)
Postup přípravy:
Den předem namočíme fazole. Do hrnce vlijeme cca 2,5 l horké vody, vhodíme fazole a bobkové listy a dáme vařit. Přidáme masox, česnek, nastrouhanou mrkev, tymián a sůl. Těsně před uvařením fazolí vhodíme na kostičky nakrájené brambory a vlijeme mléko s rozmíchanou moukou (já používám šlehač na šlehačku). Vaříme do změknutí brambor a dochutíme Vegetou nebo polévkovým kořením. Odstavíme a podle chuti přidáme ocet. Obzvláště dobré chuti docílíme, pokud do každého talíře vložíme půl osmaženého libereckého párku (párek podélně rozpůlíme a lehce příčně nařežeme slupku, abychom mohli lžící lépe odkrajovat). Poměr veškerých ingrediencí můžeme samozřejmě podle chuti různě měnit. Přeji vám dobrou chuť.