500 g polohrubé mouky
1/2 lžičky soli
125 g hery (rozpustíme)
100 g moučkového cukru
30 g droždí
3 žloutky
1/2 vanilkového cukru
1 lžíce rumu
asi 2 dl vlažného mléka
povidla: švestková povidla ochutíme rumem a skořicí
můžem přisladit
mák: 100 g máku
1 lžíce medu
2 lžíce cukru
1 vanilkový cukr
mák svaříme s mlékem
medem a cukrem
tvaroh: 3 tvarohy (1 z papíru tužší 2 z kelímku)
2 vejce
100 g moučkového cukru
rum
Hodnoceni: (kliknutím ohodnotíte recept)
Postup přípravy:
Vzešlým kváskem zaděláme těsto a necháme asi hodinu kynout. Mezitím si připravíme náplně a z pečícího papíru vystřihneme 5 kol o průměru 25 cm(obkreslíme talíř). Papíry potřeme tukem. Vykynuté těsto rozdělíme na 5 bochánků o váze asi 180 g. Z každého vytvarujeme na připravený papír koláč, jeho okraje potřeme rozšlehaným vejcem a pak natřeme celý koláč nejdříve tvarohovou náplní. Potom tvoříme z máku a povidel různé vzory podle nálady:). Posypeme drobenkou (polohr. mouka, máslo, cukr) a pečeme každý koláč 15 - 20 min.