400 g polohrubé mouky
2 lžíce moučkového cukru
špetka soli
20 g droždí
1/4 l mléka
3 lžíce másla
2 žloutky
1 lžíce rumu
500 g rostlinného tuku na smažení
200 ml smetany ke šlehání
150 g kompotovaných brusinek
několik lístečků zelené máty
Hodnoceni: (kliknutím ohodnotíte recept)
Postup přípravy:
Do mísy prosijeme mouku, cukr a sůl. Připravíme si kvásek z droždí, několika lžic mléka a cukru.V hrnci zahřejeme zbylé mléko a máslo. Kvásek přilijeme k mouce. Nakonec vmícháme zahřáté mléko s máslem, žloutky a rum a vypracujeme vláčné těsto, které necháme na teplém místě odležet přibližně 20 minut. Promícháme vařečkou ne elektrickým šlehačem a necháme ještě jednou odpočinout.
Potom nabíráme lžící těsto, Z něhož vytvarujeme pomoučenýma rukama koule. Do jejich středu vytlačíme prsty důlky. Vdolečky usmažíme z obou stran dozlatova v silné vrstvě rostlinného tuku. Necháme vychladnout.
Smetanu ušleháme do tuha. Brusinky necháme okapat. Potom důlky vdolečků naplníme brusinkami a šlehačkou.
Povrch bavorských vdolečků můžeme ozdobit několika zbylými brusinkami nebo zelenými snítkami máty.