250 g hladké mouky
160 g 100% tuku
špetka soli
1/2 šálku ledové vody
10 jablek
skořice
1 citron
3 rovné lžíce cukru
1 vanilkový pudinkový prášek
2 lžíce rozinek
1 vanilkový cukr
pikantní marmeláda
sekané mandle nebo oříšky
Hodnoceni: (kliknutím ohodnotíte recept)
Postup přípravy:
Mouku osolíme a rozdrobíme v ní tuk. Zaděláme ledovou vodou na hustší těsto, vyválíme 2 placky velikosti formy, ve které budeme koláč péct. Formu vymastíme, vysypeme moukou a jeden díl těsta do ní vložíme. Okraje trochu vytáhneme, aby náplň nevytékala. Jablka oloupeme a nakrájíme na plátky. Pokapeme je citronovou šťávou, přidáme cukr, rozinky (namočené v rumu), skořici a pudinkový prášek. Náplň rozložíme na těsto ve formě, přikryjeme zbylým těstem. Pečeme ve vyhřáté troubě při vyšší těplotě. Po vyjmutí z trouby potřeme marmeládou (my máme nejraději meruňkovou) a posypeme mandlemi nebo oříšky.