400 g polohrubé mouky
150 g cukru moučka
200 g cukru krupice
200 g Hery
4 žloutky
prášek do pečiva
1 kg jablek
citrónová kůra z 1 citrónu
skořice
rozinky
strouhané vlašské ořechy
kakao
Hodnoceni: (kliknutím ohodnotíte recept)
Postup přípravy:
Z polohrubé mouky, prášku do pečiva, moučkového cukru, Hery a žloutků vypracujeme těsto. 1/4 těsta odebereme a obarvíme ho v kakau. Toto těsto dáme do lednice na 1-2 hodiny. Jablka oloupeme, nakrájíme a zbavíme jadřinců. Poté je podlijeme vodou. Přidáme cukr, skořici, rozinky, nastrouhanou citrónovou kúru a vlašské ořechy. Zahříváme, mícháme a posléze rozmačkáme na kaši. Zbytek světlého těsta nastrouháme nahrubo na struhadle. Plech vymažeme máslem. Nastrouhané světlé těsto nasypeme na plech a zarovnáme. Poklademe vychlazenými jablky. Ušleháme hodně hustý sníh z bílků a do sněhu přidáme krupicový cukr. Rozetřeme jej na jablka a nastrouháme na ně zmrzlé hnědé těsto. Plech dáme do mírně vyhřáté trouby na 150 °C a pečeme asi 35 minut.