| Zbrojní průkaz | Recepty doma | Rybář | Pletení | Omalovánky | Snadné hubnutí | Domácí účto | Formuláře na PC | EET Účtenky | Formuláře ZDARMA | Počítej Kalorie | DWN.cz | Hromadné emaily | FormOffice | Email šablony |
Výpis položky katalogu Varime Recepty.cz

Dobrá vánočka


Doba přípravy:
Počet porcí:
Autor:
Přidáno/změněno:26.7.2018

Ingredience:

1 kg polohrubé mouky
300 g másla
250 g cukru moučka
1 balíček kvasnic
5 žloutků
1 vejce
mléko
špetka soli
citronová kůra
rozinky
sekané mandle a ořechy
1 vejce na potření vánočky

Popis:

Do mouky, kam dáme špetku soli, uděláme důlek, nadrobíme kvasnice, zasypeme je cukrem a zalejeme vlažným mlékem (asi 200 ml), dle potřeby přidáme, ale tak, aby se před kynutím utvořilo TUŽŠÍ TĚSTO. Přidáme rozpuštěné vlahé máslo, citronovou kůru, žloutky, vejce a dobře zpracujeme a propracujeme těsto, zaděláme utěrkou a dáme kynout na teplé místo asi tak 2 hodiny. Jakmile vánočka nabude na objemu, znovu propracujeme a dáme chvilku kynout. Potom ji vyděláme na moukou posypaný vál, posypeme rozinkami, mandlemi a ořechy, zapracujeme do těsta, zaděláme ji mísou nebo vandlíkem a necháme asi půl hodiny.
Plech s vyšším okrajem vyložíme alobalem, vymažeme máslem, položíme upletenou vánočku - já pletu jednoduše - 3x2, 2x2 a 1x3, konce sepnu kousky špejlí a nechám ještě asi 10 minut odpočinout. Potom potřu vejcem a dám péci do mírněji vyhřáté trouby - asi 150 °C a peču asi 1 hodinu. Zpočátku troubu neotevírám, až asi za půl hodiny a plech otočím, aby byla vánočka stejnoměrně upečená. Když se mi zdá, že začne moc tmavnout, zadělám ji alobalem.


Jít na recept Dobrá vánočka >>