bílý toustový chléb
rozpuštěné máslo
cukr krupice
žloutky
smetana ke šlehání
mléko
rozinky
muškátový oříšek
vanilkový cukr
Hodnoceni: (kliknutím ohodnotíte recept)
Postup přípravy:
Plátky chleba potřeme z jedné strany máslem, srovnáme na sebe, odkrojímë kůrku a překrojíme na trojúhelníky. V misce rozšleháme žloutky s cukrem. Mléko a smetanu svaříme s vanilkovým cukrem. Krém vlijeme na žloutky a promícháme. Do vymazané zapékací misky skládáme stříšky chleba máslovou stranou nahoru, každou vrstvu posypeme rozinkami a muškátovým oříškem. Zalijeme 2/3 krému a necháme 20 minut odstát. Dolijeme zbytek, zapékací nádobu přikryjeme alobalem a vložíme do většího pekáčku s teplou vodou dosahující asi do 2/3 výšky misky. Ve středně předehřáté troubě pečeme 25-35 minut. Poté vyjmeme misku z pekáče, odstraníme alobal a moučník hustě pocukrujeme. Prudce zapečeme v hodně rozpálené troubě, až začne cukr karamelizovat.