1 veka 2 dny stará
cca 1/2 mléka
100 g másla
cca 3/4 kg jablek
5 dkg. cukr krupice
skořice dle chuti
skořicový cukr na posypání
Hodnoceni: (kliknutím ohodnotíte recept)
Postup přípravy:
Veku nakrájíme na plátky jako na chlebíčky. Jablka rozčtvrtíme, oloupeme, zbavíme jadřince a nastrouháme na struhadle. Máslo se nechá rozpustit na mírném ohni a cukr se smíchá se skořicí. Vhodnou nádobu vymažeme rozpuštěným máslem, navlhčené kousky veky mlékem se nakladou na dno vymazaného pekáčku. Nahoru položíme nastrouhaná jablka, posypeme cukrem se skořicí a zalijeme 2 lžícemi rozpuštěného másla. Takto pokračujeme v další vrstvě tak, aby poslední vrstva byla vrstva veky, kterou zalijeme mlékem a máslem. Dáme zapéct do zlatova (cca 1 hod.). Lze péct i remosce. Jí se vlažná nebo teplá a lze ji dle chuti posypat moučkovým nebo skořicovým cukrem.