kyselé zelí 500 g
klobása 250 g
uzená slanina 50 g
sádlo škvařené 50 g
cibule 100 g
mletá sladká paprika - 3 lžičky
mletá pálivá paprika - 1 lžička
1 bobkový list
3 zrnka pepře
kmín špetka
masox 2 kostky
brambory 250 g
mouka hladká 100 g
fazole velké 150 g
voda 2 litry
sůl
kyselá smetana
Hodnoceni: (kliknutím ohodnotíte recept)
Postup přípravy:
Předpříprava:
Fazole namočíme přes noc do 3/4 l vody. Pak vaříme samostatně. Osolíme před dovařením!
Kyselé zelí dáme vařit i s lákem. Přidáme masox, bobkový list, kmín, sůl a na kostičky nakrájené brambory. Vaříme až je zelí poloměkké. Z vyškvařené slaniny, sádla, cibule, mouky a mleté papriky připravíme jíšku, kterou přidáme do vroucí polévky. Přidáme nakrájenou klobásu. Povaříme ještě 20 minut. Nakonec přidáme zvlášť uvařené fazole případně dosolíme a můžeme přimíchat kyselou smetanu.