Příprava:
1). Do mouky přidáme vejce, špetku soli, 250 ml. převařené vody. Zpracujeme těsto a necháme 30 minut odpočinout.
2). Houby očistíme omyjeme, osušené pokrájíme na plátky. Cibuli a česnek oloupeme, jemně nakrájíme a osmažíme na másle. Přidáme houby a smažíme je za stáleho michání. Přiklopíme pokličkou a 15 minut dusíme na ohni. Necháme vychladnout.
3). K houbám přidáme vejce, strouhanku, petrželovou nať a muškát. Zamícháme, oslíme a dochutíme pepřem.
4). Těsto vyválíme do tenkého plátu. Tukem vymazanou formu vyložíme plátkem vyváleného těsta, aby těsto přesahovalo přez okraje formy. Dovnitř vložíme připravenou nádivku.
5). přesahující okraje těsta navlhčíme a spojíme. (Případným zbývajícím těstem závin ozdobíme). Potřeme rozšlehaným vejcem a vložíme do předem rozehřáté trouby a pečeme 40 minut při teplotě 200 stupňů.
Závin je možné podávat také jako příloha k zeleninovým polévkám a vývarům.