šálek hrubé mouky,
lžice másla,
necelý šálek mléka
půl lžičky soli
čtvrt lžičky kypřicího prášku do pečiva
1 vejce
Hodnoceni: (kliknutím ohodnotíte recept)
Postup přípravy:
Ráno ohřejeme nejlépe v mikrovlnné troubě mléko s máslem až do jeho rozpuštění a zakvedláme žloutek.
Mouku osolíme, přidáme kypřicí prášek, zalijeme mlékem, krátce zahněteme a necháme stát. Těsto musí být hustě tekuté.
V poledne zapravíme do těsta sníh z osoleného bílku. Z těsta vykrajujeme lžicí malé nočky a vkládáme je do vroucí slané vody. Necháme pod pokličkou krátce povařit a zcedíme.
Nočky jsou výbornou přílohou k houbové smaženici ze sušených či čerstvých hub a ke šťavnatým pečením z kuřecího, telecího či vepřového masa.
Lze je snadno a bez újmy uchovat zamražené.