vánoční krůta:
1 krůta cca 5 kg
100 g slaniny
sůl dle chuti
plněné brambory:
8 velkých brambor
300 g tvrdého sýra
100 g másla
4 žloutky
sůl
pepř
zelená petrželka
Hodnoceni: (kliknutím ohodnotíte recept)
Postup přípravy:
Krůtu důkladně očistíme, opláchneme, osušíme utěrkou. Poté ji osolíme a poklademe na ni nakrájené plátky slaniny. Vložíme ji do pečící fólie nebo zabalíme do alobalu a pomalu pečeme cca 3-4 hodiny. Před dopečením krůtu rozbalíme a dopečeme dozlatova. Celé brambory uvaříme ve slupce. Změklé rozpůlíme a uprostřed vydlabeme. Vyjmuté vnitřky rozmačkáme a promícháme se strouhaným sýrem, žloutkem a máslem. Utřeme na jemnou kaši, okořeníme a směsí plníme půlky brambor. Posypeme ještě trochou strouhaného sýra a zapečeme. Hotové brambory posypeme jemně posekanou petrželkou.