5 vajec
250g cukr moučka
200g tuku na pečení
300g měkkého tvarohu
1dcl mléka
1 vanilkový cukr
400g polohrubé mouky
1,5 prášku do pečiva
50g hořké čokolády na vaření
70g vlašských nebo lískových jader
tuk a hrubá mouka na formu
lískové ořechy a moučkový cukr na ozdobení.
Hodnoceni: (kliknutím ohodnotíte recept)
Postup přípravy:
Vejce rozklepneme a žloutky oddělíme od bílků. Žloutky utřeme do pěny s cukrem a změklým tukem. Postupně vmícháváme tvaroh a mléko. Z bílků a vanilkového cukru připravíme tuhý sníh. Do tvarohové hmoty po částech přidáváme mouku promísenou s práškem do pečiva a sníh. Pomalu vypracujeme hladké těsto.
Bábovkovou formu vymažeme tukem, vysypeme hrubou moukou a do poloviny naplníme těstem. Těsto ve formě poprášíme nastrouhanou čokoládou.
Do druhé poloviny těsta vmícháme nadrobno nasekané ořechy a těsto přilijeme do formy. Povrch bábovky uhladíme a formu vložíme do trouby. Bábovku při 180°C pečeme35-50 minut. Když do bábovky vpíchneme špejli a těsto se nelepí, je bábovka upečená. vychladlou bábovku posypeme mletými ořechy promíchanými s moučkovým cukrem.