sýr eidam
čtyři měkké sýry - můžou být i zachucené nebo jen smetanové
1x moravanka
15 až 20 dkg šunky
půlku másla nebo rostlinnéhé pomazánky např. ramy
lze dochutit mírně pepřem
může být pokrájené vajíčko na tvrdo
Hodnoceni: (kliknutím ohodnotíte recept)
Postup přípravy:
V misce si nejprve rozhnětem měkké sýry s máslem. Do této směsí přidáme moravanku, pokud chceme pikantnější dáme pepř či jiné koření podle chuti, může být i trocha hořčice. Směs dobře promícháme. Mezitím jsme si v mikrotenovém sáčku povařili ve vodě asi půl kilogramový kousek cihly eidamu. Až je sýr v sáčku tvárný tzn., že ani uprostřed není tvrdá hrouda(asi po 10 až 15 minutách), vyndáme na dřevěný vál a sýr rozválíme jako by na štrúdl. Poté na rozválený sýr pokládáme plátky šunky a podélně rozprostřeme sýrovou nádivku. Vše zamotáme do štrúdlu tak, aby byl sýr s šunkou pěkně točený a mezitím pomazánka. Celou roládu zabalíme a necháme v ledničce zchladnout asi hodinu a půl. Pak už nezbývá než popřát dobrou chuť, hlavně k večeři.