400g špaget
300g zmrazeného hrášku
1 svazek naťových cibulek
3 stroužky česneku
150g prorostlé uzené slaniny
250 ml smetany ke šlehání
60 g parmazánu nebo jiného tvrdého sýra (na př.goudy)
pepř
sůl
svazek petrželky
Hodnoceni: (kliknutím ohodnotíte recept)
Postup přípravy:
1.) Ve větším hrnci uvedeme do varu dostatečné
množství osolené vody. Vložíme špagety a vaříme
asi 10min. Pět minut před dovařením přidáme
hrášek.
2.) Opereme naťové cibulky a nařežeme je na kolečka.
Oloupeme česnek a prolisujeme jej. Slaninu
nakrájíme na proužky a v nádobě bez tuku ji
dokřupava rozpustíme. Potom přidáme naťové
cibulky, česnek a krátce podusíme. Nakonec
vmícháme smetanu a krátce povaříme. Slijeme
uvařené špagety s hráškem a vložíme je do omáčky.
3.) Špagety posypeme polovinou nastrouhaného sýra a
lehce i s omáčkou promícháme. Ještě znovu omáčku
dochutíme solí a pepřem. Jídlo naservírujeme do
předehřáté mísy a posypeme zbylým sýrem.
Petrželku omyjeme, protřepeme a nasekáme na
kousky. Špagety na talíři jí hustě posypeme.
Zbydou-li takto připravené špagety, můžeme je dát do vymazaného pekáčku,zalít rozšlehanými vejci s mlékem a zapéct v troubě. Ke špagetovému nákypu se hodí špenát nebo nakládaná červená řepa.